W Pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy mają możliwość nauki przygotowania prostych posiłków (krojenie, gotowanie, smażenie, pieczenie itd.) oraz poznania i obsługi sprzętu gospodarstwa domowego zgodnie z przepisami BHP i PPOŻ (m.in.: zmywarki, czajnika bezprzewodowego, kuchenki elektrycznej i mikrofalowej, pralki, żelazka, robota kuchennego, itd.).
Ponadto poznają różnego rodzaju artykuły spożywcze oraz zasady ich obróbki, wykorzystania i przechowywania. Uczą się przygotowania przetworów z owoców i warzyw oraz ich przechowywania, prania i prasowania, wyrabiania samodzielności i doskonalenia czynności samoobsługowych. Uczestnicy zdobywają również wiedzę z zakresu savoir vivre, nakrywania i dekorowania stołu, wyrabiania nawyków higienicznych i estetycznych podczas wykonywania czynności kulinarnych.
W trakcie zajęć kładziony jest również nacisk na planowanie i dokonywanie zakupów oraz dbanie o higienę i porządek otoczenia z użyciem środków chemicznych stosowanych w kuchni. W wolnych chwilach uczestnicy uczą się rozpoznawania roślin użytkowych i ozdobnych oraz suszenia roślin i projektowania kompozycji ozdobnych.